Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért nem egészséges gyakran gyorsétteremben étkezni?
  2024-02-18 22:11:58, vasárnap
 
  Amennyiben csak évente egy-két alkalommal megyünk gyorsétterembe, akkor nincs mitől tartanunk. Hiszen az évente elfogyasztott 3-4 hamburgertől, sült krumplitól vagy egyéb gyorséttermi tápláléktól még nem lesz semmi bajunk. Azonban ha hetente vagy ennél gyakrabban látogatunk meg ilyen helyeket és ott ételeket is fogyasztunk, akkor bizony el kell gondolkodnunk azon, hogy változtatunk az életmódunkon.

Igaz, hogy gyorsétterembe járni kényelmes, hiszen így sok-sok otthoni teendőt - főzés, mosogatás, főzés utáni takarítás és rendrakás - megspórolhatunk, de tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen áron? A gyorsétteremben kapható táplálékok ugyanis sok zsírt, kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, amelyek súlygyarapodást és elhízást okoznak. Az elhízás pedig sok krónikus és egyéb betegséget okozhat, mint például szívbetegség, cukorbetegség, ízületi gyulladás.

A só nem ördögtől való fűszer, mértékkel fogyasztva szüksége van rá a szervezetünknek. Azonban a gyorsétteremben kapható ételekbe túl sok só kerül, egyrészt hogy minél ízletesebbek legyenek, másrészt hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan. A túl sok só nem veszélytelen, hiszen megemeli a vérnyomást, és még az ereket is károsítja, ez pedig fokozza a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a stroke kockázatait.

A gyorséttermi ételek magas szénhidráttartalommal is bírnak. Ezeket a szénhidrátokat a szervezet cukrokká bontja, ami drasztikusan is megemelheti a vércukorszintet, ami viszont károsítja a hasnyálmirigyet, az inzulint előállító szervet, ez pedig fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait.

Lehet, hogy a gyorsétteremben elfogyasztott ételek finomak és ízletesek, de az emésztőrendszerünk nem biztos, hogy kedvelni fogja ezeket. A sült krumpli és a hasonló ételek puffadást okozhatnak, de még székrekedés is kialakulhat. Ezek az ételek rostszegények, márpedig rost nélkül az emésztésünk renyhül, ez pedig nem tesz jót sem az emésztésnek, sem pedig az emésztésért felelős szerveknek.

A naponta elfogyasztott ételek és italok nemcsak a fizikai egészségünket határozzák meg, de hatással vannak a mentális egészségünkre is. A gyorséttermi ételek nem tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek viszont nagyon hasznosak lehetnek a hangulat fokozásában, azaz a jó mentális funkciók fenntartásában. A gyorséttermi ételek és a feldolgozott táplálékok fokozzák a depresszió kockázatait, ezt ma már kutatási eredmények igazolják.

Mint említettük, a gyorséttermi ételek vércukorszint-ingadozást eredményeznek. A vércukorszint először nagyon megemelkedik, majd hirtelen lecsökken. Ezek a ,,kiugrások" viszont nemcsak cukorbetegséget generálnak, de még fáradtságot, kimerültséget is okoznak.

A ftalátok olyan szintetikus anyagok, amelyek szinte minden műanyagban megtalálhatók. Ilyen műanyagokból iszunk a gyorséttermekben. Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a ftalátok termékenységi problémákat okozhatnak, gyerekeknél pedig viselkedési és tanulási rendellenességeket generálhatnak.

Az erősen feldolgozott gyorséttermi ételek csak nagyon nehezen emészthetőek. Olyan is előfordulhat, hogy egyes összetevőket a szervezet nem tud lebontani, így ezek a vastagbélben zsírsavakká alakulnak, ami pedig hasmenést okozhat.

A gyorsétteremben általában üdítőitalokat is fogyasztanak az emberek. Ezek magas szénhidrát- és cukortartalommal rendelkeznek, továbbá megnövelik a savak mennyiségét a szájüregben, ez pedig negatívan hat a fogzománcra, illetve növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatait.

A gyorséttermi ételek elhízást okoznak, így extra teher nehezedik az ízületekre és a csontokra, ami pedig növeli az ízületi betegségek és a csonttörések kockázatait.

A gyorséttermi ételek gazdag forrásai a telített és a transzzsíroknak, amelyek plakkokat képeznek az agyban. Ez nemcsak demenciát okoz, hanem megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatait is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: gyorséttermekben, szívelégtelenség, cukortartalommal, gyorsétteremben, hasnyálmirigyet, transzzsíroknak, szervezetünknek, vércukorszintet, megspórolhatunk, súlygyarapodást, cukorbetegséget, kialakulásának, szénhidrátokat, fenntartásában, gyorsétterembe, ínybetegségek, egészségünket, gondolkodnunk, eredményeznek, üdítőitalokat, fogszuvasodás, kimerültséget, elfogyasztott, szívinfarktus, megtalálhatók, vércukorszint, cukorbetegség, termékenységi, egészségünkre, rostszegények, generálhatnak, feldolgozott, előfordulhat, gyorséttermi, vastagbélben, szívbetegség, évente elfogyasztott, gyorsétteremben kapható, elhízás pedig, stroke kockázatait, gyorséttermi ételek, szervezet cukrokká, inzulint előállító, 2-es típusú, gyorsétteremben elfogyasztott, sült krumpli, hasonló ételek, ételek rostszegények, emésztésünk renyhül, emésztésért felelős, naponta elfogyasztott, fizikai egészségünket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért nem menti meg Jézus a jó...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Paul David Tripp Április 20  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png cica  Nem tudhatod  Garai Gábor - Takarítás  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Reggel van  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Paul David Tripp Április 20  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  A másik dolog,  Gonosz démon-álarc  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Popper Péter szavai  George Byron - Ahogy itt jár -...  Garai Gábor - Takarítás  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Idő  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alvó cicák  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép estét  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Png virág  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy lelki imádság  Próbálj meg ...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 21  Rátalálsz  Nagyi telefonál  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Soha ne kedvezz...  Png lepke  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
évente elfogyasztott, gyorsétteremben kapható, elhízás pedig, stroke kockázatait, gyorséttermi ételek, szervezet cukrokká, inzulint előállító, 2-es típusú, gyorsétteremben elfogyasztott, sült krumpli, hasonló ételek, ételek rostszegények, emésztésünk renyhül, emésztésért felelős, naponta elfogyasztott, fizikai egészségünket, mentális egészségünkre, hangulat fokozásában, feldolgozott táplálékok, depresszió kockázatait, vércukorszint először, ftalátok olyan, eddigi kutatási, ftalátok termékenységi, erősen feldolgozott, vastagbélben zsírsavakká, gyorsétteremben általában, savak mennyiségét, ínybetegségek kockázatait, ízületi betegségek, csonttörések kockázatait, gyorséttermekben, szívelégtelenség, cukortartalommal, gyorsétteremben, hasnyálmirigyet, transzzsíroknak, szervezetünknek, vércukorszintet, megspórolhatunk, súlygyarapodást, cukorbetegséget, kialakulásának, szénhidrátokat, fenntartásában, gyorsétterembe, ínybetegségek, egészségünket, gondolkodnunk, eredményeznek, üdítőitalokat, fogszuvasodás, kimerültséget, elfogyasztott, szívinfarktus, megtalálhatók, vércukorszint, cukorbetegség, termékenységi, egészségünkre, rostszegények, generálhatnak, feldolgozott, előfordulhat, gyorséttermi, vastagbélben, szívbetegség, rendelkeznek, műanyagokból, emészthetőek, drasztikusan, fogyasztanak, ízletesebbek, veszélytelen, összetevőket, tartalmaznak, szénhidrátot, hamburgertől, változtatunk, életmódunkon, megemelkedik, csonttörések, szintetikus, fáradtságot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.